Ok, ja też mam w takim razie pytanie. A może nawet kilka o funkcjonowanie systemu tworzenia magicznych przedmiotów. Mamy tabelkę z czasem tworzenia i to jest jak najbardziej zrozumiałe. Kwestia jednak jest taka, czy to wszystko? Wystarczy, że znajdę postać która potrafi zaklinać przedmioty, rozegram z nią sesję zamówienia i ustalenia a potem wystarczy tylko odczekać wymaganą ilość dni?
Czy też może system ten będzie bardziej rozbudowany a ja po prostu nie doszukałem się informacji? Czy na przykład gdy moja postać przybędzie do zaklinacza, złoży zamówienie to w odpowiedzi usłyszy, że to będzie kosztować tyle i tyle, będzie trwać tyle i tyle oraz będą do tego potrzebne składniki takie i takie, które to Ty drogi graczu już musisz fabularnie zdobyć. Albo, które zaklinacz już ma (zdobył je fabularnie) na stanie. Wtedy mamy ładne poletko do sesjowania, zdobywania nie artefaktów w sesjach ale właśnie komponentów które dalej można wykorzystywać.
Tak samo kwestia z drugiej strony. Dajmy na to stworzę sobie postać, która będzie właścicielem sklepu "Magiczne Cacuszka Jarka" i postać zostanie klepnięta. Teraz chcę się bawić w fabularne zaklinanie. Chyba nie jest tak, że wszelkie składniki domyślnie mam na stanie, prawda? Nie mówię tu o typowych pierdołach, które można dostać z łatwością, ale o rzeczach bardziej niezwykłych. I druga rzecz, skąd mieć plany/schematy/receptury na stworzenie konkretnych artefaktów? Przecież postać nie zna wszystkich przepisów świata i chyba tak samo, domyślnie nie powinna mieć dostępu do wszystkiego co jej się zamarzy, prawda?
Jeśli już gdzieś na forum jest informacja o tym to proszę o linka, bo niestety nic nie znalazłem a kwestia mnie nurtuje :]