« Reply #7 on: June 05, 2021, 06:43:26 PM »
Kolejny trup w porcie!
2 IV 2021
- Panżeś to słyszał?
- A cóż takiego?
- Trup w porcie! Trup zupełnie nie żywy!
- I cóż w tym dziwnego?
- Ano to, że był utopiony.
- Utopiony trup w porcie? No nie może być i może jeszcze słońce za dnia świeciło?
- No to słuchaj pan, jak było.
- Zamieniam się w słuch.
- Trup jest suchy całkiem, ale utopiony, w płucach morską wodę miał! A suchutki! I przywiązany do słupa cumowniczego i do tego miał na szyki karteczkę!
- Karteczkę? Co pan mówi?
- Ano tak, ano tak, karteczkę, tam napisane stało: "Za niedotrzymywanie umów" i był symbol fali!
- Fali? W sensie, mówisz pan, że to Su...
- Ćśśś!
- Och!
- Ale dalej jeszcze, bo pan nie wiesz, kto to był!
- Kto?
- Bandzior straszny. Hancock. Hancock był kasiarzem kiedyś, a potem we więźniu siedział i jak z tego więźnia wyszedł, to zaraz do bandyterki wrócił i teraz go ci od... sam pan wiesz kogo, utopili i na brzegu zostawili.
- Jedno mnie zastanawia jeno.
- A cóż takiego?
- Bo jeszcze nie wiem jak, ale w kościach, powiem panu, w kościach czuję, że Navarro był w to jakoś zamieszany.
Zdrajcy Korony... in spe
23 IV 2021
Zdrajcy Korony... in spe
Od rana na rynkach w największych miastach Tethyru panowało poruszenie. Lektyki królewskie wyruszyły jakiś czas temu do Zazesspuru, Brost, Saradush, Darromaru oraz Riatavin, a dnia 22 tarsakha 1378 RD w pięciu miastach, na podwyższeniach, stanęła piątka wysłanników Królowej Zarandy z obszernymi zwojami.
Ogłasza się wszem i wobec, że następujące osoby:
Neatanel Mendax
Druidka Ly`vian
Aasimar Baalir
Czarodziejka Maire
Richard Barsk
Shalla Tormey-Hai
Lao Chiang
Mają niezwłocznie, w ciągu maksymalnie trzech dekadni, zgłosić się na najbliższy im posterunek straży, by oddać się w ręce sprawiedliwości. W przypadku niestawienia się na przesłuchanie Korona nałoży na wyżej wymienione osoby listy gończe. Każdy, kto pomoże wyżej wymienionym uciec z kraju, zostanie uznany za zdrajcę Korony i zostanie poddany banicji pod groźbą utraty głowy, gdyby odważył się wrócić do Tethyru.
Oskarżeni są podejrzani o:
współpracę z kultystami Zuggtmoy w celu uwolnienia Krakena Zarazy,
zatajenie ucieczki Krakena Zarazy przed władzami miejskimi i królewskimi,
czerpanie zysków z nadszarpnięcia i nadużycia zaufania społecznego,
uzurpowanie sobie miana bohaterów Zazesspur, oszukując tym samym królową Zarandę!
Królowa jest jednak sprawiedliwa i daje wymienionej siódemce czas na udowodnienie swojej niewinności - w ciągu trzech dekadni!
« Last Edit: June 05, 2021, 06:45:07 PM by Hydra »

[18:37] Pharan: Mógłbym mieć z Tobą dziecko, któremu wpajałbym same złe zasady, żeby potem słuchać, jak mu wszystko tłumaczysz
[13:22] Zet: przez ciebie mam odruch pawłowa już. Jak napiszę, że jest odpis i widzę, że coś napisałaś, to pierwsza myśl: jaki błąd popełniłem tym razem?
22:56] Melweddyn (2247): Po argumentacji Hydry każdy zamyka się w sobie.