Zrobiłem sobie małą rozpytkę i obsy raczej wiedzą co im zalega, a co nie, więc to w ich kwestii jest z tej propozycji coś wyciągnąć lub nie. Przykładów również nie będę podawał, bo to jest temat na propozycję, a nie takie mało uprzejmie skargi i zażalenia.
Jeśli chodzi o aktywę (kurcze nie wydaje mi się, że to temat do takiej dyskusji), to pamiętaj, że połowa tego forum nie wchodzi na disco ani karczm i z ich perspektywy forum inaczej wygląda (nowi chyba zawsze się do tego grona zaliczają). Nie śledzą również tego, co się dzieje na forum, bo ogólnie jak wchodzisz coś tam, gdzieś się dzieje, nikt nie wie o co chodzi, bo nie było go wcześniej i w sumie nic z tego nie wynika. Cała akcja sprowadza się do sesji prywatnych i tam dla nich jest cała gra, a każde opóźnienie to cios w ich żywotność na tym forum.
Osobiście zaliczam się do tego grona, bo pomijając postać, to sesji w czasie rzeczywistym nie lubię, gdyż mam tendencje do robienia błędów, muszę 10 razy przeczytać swój post, przemyśleć wszelkie akcje i nie lubię pisać na żywioł bez przygotowania - 35 minut na odpowiedź, to absolutne minimum. Discord nie ma dostępu do archiwum, trzeba się osobno logować, siedzieć, by być na bieżąco i tego nie lubię. Aczkolwiek uważam to za wielką zaletę, ponieważ dzięki temu oszczędzam mnóstwo czasu na forum i skupiam się wyłącznie na odpisywaniu oraz planowaniu przygód :D
PS: Aktor wymienił przykład, ale podpiszę się, że dla mnie ten system jako nowego gracza... powiedzmy, że długo się zbierałem do gry (jest spoko, ale potrzeba sporej ilości czasu na ogarnięcie, a i tak nie wydaje mi się bym wpełni go pojął) :)