Podbijam, oczywiście, to co napisała Friss, gdyż mądrze prawi. Mam wrażenie dość często, że nie tylko z reputacją tak sprawa wygląda, ale też z innymi parametrami jak aspekty, że generalnie służą one bardziej w interakcjach z NPC-ami (sam się z tym prawie nie spotkałem, zresztą). Dlatego dobrze się należy zastanowić, czy gruntowne przebudowywanie systemu który służy bardziej za dziennik, coś raczej osobistego, a nie globalnego, ma jakikolwiek sens. Co tak naprawdę zmieniłoby, gdyby w zakładce z reputacją wpisywać dużo więcej szczegółów? W sumie niewiele - prowadzący sesje i tak zwracają uwagę (a przynajmniej tak mówią) na to, co w reputacji się znajduje, a gracze to zrobią albo nie, zmusić się nikogo nie da. Jeśli ktoś zwraca na to uwagę, to zrobi to też w obecnej formie reputacji.
Myślę również, że wpisanie "zasięgu" danego wpisu z reputacji może dać dodatkowe informacje tym, którzy patrzą na profil postaci dalej niż na obrazek i ewentualnie opis wyglądu (czego też za często nie zauważam, ale może to tylko ja). No i tyle.
Może po prostu zamienić "reputację" na "dziennik", albo coś w ten deseń? W karcie reputacji jest wpisane, jaką postać posiada - zła, neutralna, dobra. Może dałoby się uzewnętrznić tę informację - przy okazji może wprowadzając szerszą skalę (jeśli jest ona trzypunktowa, bo tego w sumie nie wiem) - a to mogłoby dać ogólny pogląd innym graczom, jak ich postać do takowej postaci powinna podchodzić. Stety-niestety, ale wydaje mi się, że bardzo dużo rzeczy zależy od interpretacji gracza i na pewno zdarzy się też ktoś, komu można rzucić informacją prosto w łepek, a i tak jej nie przyjmie.
Jedit: @Panda - nie bardzo ogarniam o co chodzi. Mapę ogólną, czy każdy dostałby własną?